Yvette

Over Yvette Groot

Mijn naam is Yvette Groot. Na mijn opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en carrière als danseres en dansdocente koos ik voor de opleiding Bewegingsexpressietherapie in Tilburg.
Ik was er van overtuigd geraakt dat veel van wat wij meemaken opgeslagen zit in het lichaam en dat het lichaam zijn eigen geheugen heeft.  Voor verandering is dus ook een nieuwe lichaamservaring nodig.

Ruim 15 jaar ben ik werkzaam geweest als psychomotorisch therapeut in de ggz in Rotterdam. Bij PsyQ, onderdeel van de Parnassia Groep werkte ik voor verschillende afdelingen: Eetstoornissen & Obesitas,  Somatiek & Psyche,  Psychotrauma en Persoonlijkheidsproblematiek. In 2012 heb ik mijn eigen praktijk geopend.
Intussen ben ik ook moeder van een zoon, wat mijn leven enorm verrijkt.

Ik ben mij blijven bekwamen en heb verschillende cursussen en opleidingen gevolgd, waaronder de driejarige training Lichaamsgerichte Psychotherapie van Downing in Zwitserland.

Verder heb ik de opleiding Somatic Experiencing afgerond. Dit is een mooie lichaamsgerichte benadering van behandeling van trauma, ontwikkeld door Peter Levine, auteur van ‘De tijger ontwaakt’,  waar ik echt ‘thuiskom’. Mijn ideeën van 20 jaar geleden blijken inmiddels wetenschappelijk onderbouwd en bevestigd te worden. Aangezien ieder van ons minder of meer trauma’s in zijn leven meemaakt, maak ik veel gebruik van deze waardenvrije benadering.

Hierna volgde ik de opleiding Sensorimotor Psychotherapy van  Pat Ogden, auteur van het boek ‘Trauma and the body’. In deze prachtige complete benadering wordt naast de fysiologische gevolgen van trauma veel aandacht besteed aan hechtings- en ontwikkelingsproblematiek.

De meest recente opleiding die ik afrondde is Body Mind Language. Deze lichaamsgerichte coachingsopleiding biedt een sterke methodiek, die in korte tijd de vinger op de zere plek kan leggen én handvatten biedt in hoe en wat je anders wil in je leven.

Inmiddels is ook dans weer meer deel van mijn leven geworden. Als daar een wens ligt, wordt dit ingezet in individuele sessies en er is inmiddels een groep dans- en bewegingstherapie. 

Door mijn levens- en werkervaring kan ik cliënten steeds beter toegang bieden tot hun eigen lichaam, hun gevoelsleven en -ervaringen. Het geeft een impuls aan hun ontwikkeling, waardoor ze kunnen groeien naar wat zij belangrijk vinden.

 

Enkele reacties van cliënten:

Ik heb heel veel baat gehad bij de sessies. Yvette geeft de veiligheid en het vertrouwen om in beweging te komen, letterlijk en figuurlijk. Warm, verbindend, diepgaand. En het is zo goed om het praten te combineren met het lichamelijke. Ik zou het iedereen aanraden. 

Sarah (48 jaar) 

Woorden die bij jou als persoon opkomen zijn: warm, welkom, subtiel en professioneel.
Iedere sessie was precies raak. Delen van mij kwamen als het ware vrij van de angst wat het in de greep hield. Na iedere sessie ervaarde ik dat ik weer een beetje meer van mezelf had ontdekt en dit ook kon leven.  Maar nu zonder de angst die er onbewust altijd in mij was. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger voor me. Ik kan nu meer doen wat ik zo graag wil; voluit leven. Ik hoef niet meer zo hard te werken om iedere keer mezelf te overwinnen.
Heel veel dank Yvette! Jouw begeleiding het afgelopen half jaar is voor mij cruciaal geweest om echt een ander spoor te kunnen gaan volgen. Mijn eigen spoor.
Wanneer er iets aan de orde is waar ik naar wil kijken klop ik weer bij je aan!

Pauline 46 jaar

 
Ik kwam bij Yvette terecht met het probleem dat ontspannen me al lange tijd geheel niet meer lukte, wat ik ook probeerde.
Ik had het gevoel dat ik pas mocht ontspannen als het met alles en iedereen om mij heen goed gaat, wat een onmogelijke opgave blijkt te zijn.
Maar in mijn hoofd had ik het hier dag en nacht wel heel druk mee.
Verwaarlozing van mij zelf en de echt belangrijke dingen in het leven als mijn gezin waren het resultaat.
 
Ik was ook ieder contact met mij zelf kwijt, ik had alle sensoren uit staan zeg maar.
Geen honger meer, geen dorst meer, geen pijn meer.
En dit terwijl ik bij anderen wel degelijk de signalen opving en vond/voelde dat ik daar ook iets mee moest doen.
 
Ik ben met Yvette hiermee heel bewust aan de slag gegaan.
Ik ben niet van het hulp vragen en/of aanvaarden, maar ik had wel in de gaten dat ik dit probleem niet op eigen kracht opgelost ging krijgen.
 
De beleving was prettig, en de resultaten zijn mooi.
 
Nu kan ik me weer heerlijk ontspannen als ik dat wil, en ook als dat nodig is
Ik kan nu de problemen laten waar ze thuis horen.
En ook de sensoren staan weer volop aan.
Was in het begin soms lastig, want in een druk bestaan was het soms ook handig om niet met je zelf bezig te hoeven zijn.
Maar negeren wilde ik niet meer, en lukte me ook niet meer.
 
Ik ben nu bijna een jaar verder na mijn laatste sessie met Yvette, en geniet nog iedere dag van het resultaat.
Ik weet dat de problemen waar ik dit stukje me begon altijd op de loer blijven liggen, zit nou eenmaal in mijn karakter verscholen.
Maar het gaat me prima af.
 
Yvette ik vond het een bijzondere ervaring, dank je wel.
 
Ron Groen in ’t Woud
 
 
“Voor mij was de therapie goed omdat je uit je hoofd gehaald wordt en meer in je lichaam, Yvette heeft dat heel goed begeleid en kon mij er ook goed inbrengen, onbewuste gevoelens konden zo naar boven komen en hierdoor geheeld, ik voel mij in ieder geval lichter en ben blij ook dat zij mijn therapeut was, heel vertrouwd voelde het ook”.
 
Maureen
 
 


Samenwerkingspartner:  Drs. Marion de Bruijn – Zoom to You
Somatic Experiencing, o.a. met een paard

Marion en ik hebben elkaar ontmoet bij de coaching-opleiding Body Mind Language. Zij  is een kundige coach, die voor zowel jongeren, volwassenen als voor organisaties werkt. Haar brede blik en grote analytisch vermogen in combinatie met een sterk inlevingsvermogen maken haar, ook voor mij, een waardevolle sparringpartner. 

Ze is een specialist in welzijn, in het zorgen voor balans tussen hoofd en lichaam. Door haar brede achtergrond als organisatiedeskundige, lichaamsgericht coach en paardencoach komt ze met out of the box-suggesties die een versnelling brengen in je ontwikkeling. Afgestudeerd als Somatic Experiencing Practioner maakt zij ook gebruik van deze benadering. Een ieder die op zoek is naar wezenlijke verandering heeft baat bij de coaching van Marion.

Haar expertise op het gebied van lichaamsgericht coachen zet zij onder andere in tijdens het werken met haar paard Saint. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat een paard ook communiceert op lichaamsniveau en sneller dan mensen kan waarnemen waar spanningen en blokkades zitten. Hij doet dit met als doel jou weer in je kracht te zetten. Hij nodigt je uit die spanningen los te laten, zodat je eigenheid weer tevoorschijn komt. Je komt snel tot de kern op een voelbare manier. 
Voor sommige mensen met trauma’s biedt een paard een woordloze veiligheid op een manier die mensen hen niet kunnen bieden. Ook als je geen affiniteit met paarden hebt, is paardencoaching een beproefde en veilige methode. 
Naast sessies op haar locatie is er ook de mogelijkheid tot online sessies.

Ervaring van een cliënt:

Nadat jij mij in contact had gebracht met Marion, kon ik snel terecht. Ondertussen ben ik meerdere keren bij haar langs geweest. Als het lukt probeer ik om de week naar Roosendaal te rijden. De sessies zijn heel waardevol. Veel dingen waar ik met jou een begin mee had gemaakt, heb ik hier kunnen door ontwikkelen. Het buiten zijn en in contact met het paard helpen hier erg bij. 

Ik ben heel blij en dankbaar voor hetgeen wat jij mij hebt geleerd en de stappen die ik nu bij Marion zet. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat er zoveel op zijn plek zou kunnen vallen. Het is nog hard werken en ik heb nog een hele weg te gaan. Maar dit geeft mij veel hoop en vertrouwen dat ik komende maanden steeds meer vastzittende patronen kan loslaten en flow ga ervaren in mijn leven. 
Hilde

Voor meer informatie:  https://zoomtoyou.nl