Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten

Iets ligt ’als een steen op je maag’ of is ’moeilijk te verteren’ , iets ligt ’als een last op je schouders’, die persoon ’bezorgt je hoofdpijn’ ….. Onze taaluitdrukkingen maken duidelijk dat we weten dat lastige situaties of psychische druk een weerslag op ons lichaam hebben. In bovenstaande situaties weet degene die het zegt vaak wat er aan de hand is. Helaas is dat niet altijd zo duidelijk. Als je lichamelijke klachten hebt (maag- of darmproblemen, hoofdpijn, pijnlijke spieren etc.) heb je vaak al gezocht in het medische circuit. Als je daar niet verder meekomt, is het mogelijk dat je een heel ander antwoord krijgt als je gaat luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft.
In de psychomotorische therapie gaan we op zoek naar wat samenhangt met en wat de oorzaak is van je klachten en werken we daarmee verder als je dat wilt. Ook het omgaan met lichamelijke klachten en de gevolgen die je klachten hebben in je dagelijks leven kunnen het onderwerp zijn.

Onlangs publiceerde neuroloog Marten Klaver het boek ‘Zaken doen met emoties’ over SOLK: Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Ook hij heeft ontdekt dat een heleboel fysieke klachten samenhangen met onverwerkte emoties. Hij is voorstander van een psychosomatische aanpak.