Eetstoornissen en pmt

Eetstoornissen en pmt

Aanpakken van een eetstoornis

Mensen die te kampen hebben met eetproblemen, hebben in eerste instantie een verstoord eetpatroon. Dat kan betekenen dat je te weinig, te veel of onregelmatig eet en/of eetbuien hebt. Als je gedrag aan bepaalde criteria voldoet, staan deze problemen bekend als Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa en Binge Eating Disorder.

Bijna altijd speelt je uiterlijk en gewicht dan een grote rol in hoe je over jezelf denkt en jezelf beoordeelt.

Afhankelijk van je hulpvraag en eventuele andere therapieën die je volgt, kiezen we voor een traject waarbij we ons focussen op het lichaamsbeeld en de lichaamsbeleving of een traject waarin we eerst aandacht besteden aan je eetgewoonten en eventueel compenserende maatregelen, zoals braken en laxeren.

In het laatste geval ga je bijhouden hoe je met eten omgaat en bespreken we samen hoe je dit kan op- of afbouwen. Ook onderzoeken  we welke functie je eetstoornis vervult. Eventueel kan er aan achterliggende vragen gewerkt worden.

Het kan nodig zijn om moeilijke ervaringen, die je in het leven tegen gekomen bent, te verwerken. Er komt dan ruimte voor nieuwe manieren om om te gaan met emoties en sociaal gedrag, die tot nu toe opgelost worden door te eten of niet te eten.

 

Lichaamsbeeld en lichaamsbeleving

 

In de Multidisciplinaire Richtlijn voor de behandeling van Eetstoornissen van de GGZ is te lezen dat het krijgen van een realistisch lichaamsbeeld en het aanvaarden van het lichaam belangrijke voorwaarden zijn voor het herstel van een eetstoornis.

In de praktijk blijkt het inderdaad noodzakelijk te zijn om naast het normaliseren van het eetpatroon aandacht te besteden aan een realistisch lichaamsbeeld en een rijkere lichaamsbeleving.

Psychomotorische therapie is de behandelvorm bij uitstek om het lichaamsbeeld en de beleving ervan te beïnvloeden. Dit gebeurt o.a. via spiegeloefeningen, schrijfopdrachten, inschattingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, focus- en bewustwordingsoefeningen.

 

 

Voor een informatief gesprek ben je welkom, zodat we samen kunnen kijken welke vorm van behandeling bij jou en je situatie past.

Op de volgende sites kan je meer informatie vinden over eetstoornissen en de behandeling ervan en kan je een zelftest doen om uit te zoeken of je een eetstoornis hebt.

Link SABN

Link Kenniscentrum Eetstoornissen